Schrijversdip

Vroeg of laat krijgt elke schrijver er mee te maken: dat moment waarop het schrijven niet wil. Ik noem het de schrijversdip. Momenteel zit ik er midden in. Lastig, maar niet overkomelijk. Hier mijn tips hoe ik er mee om ga. Hopelijk help ik er ook een ander mee.

Wat is de oorzaak?

Je zit niet zo maar in een dip. Vaak zijn er verschillende zaken in je leven gaande die er invloed op hebben. Om weer plezier in het schrijven te krijgen is het van belang te onderzoeken wat er aan de hand is. Loop je vast bij het schrijven zelf? Zijn er persoonlijke zaken die veel energie vragen? Zijn er problemen in je omgeving? Maak voor jezelf een lijst met alles wat er speelt en bepaal daarna in hoeverre het invloed heeft op je schrijven. Daarna kun je een oplossing zoeken.

Neem bewust een pauze

Hoewel schrijven meestal een heerlijke uitlaatklep is, is dat niet altijd het geval. Soms hebben andere zaken prioriteit en vragen die zo veel energie dat schrijven niet lukt. Het is dan verstandig om even een pauze te nemen. Bedenk hoeveel tijd je ongeveer nodig hebt, prik een datum waarop je weer begint en ga dan pas ook echt weer verder met je verhaal. Ik heb de ervaring dat bewuste pauzes de druk van het schrijven halen en dat ik er daarna weer met veel plezier verder werk. Bovendien geeft het je tijd eerst persoonlijke zaken op te lossen of gewoonweg je hoofd leeg te maken.

Ga boeken lezen

Ik kan niet schrijven en lezen tegelijk, maar merk wel dat het waardevol kan zijn om te lezen. Ik leer van het schrijfwerk van anderen en ook dit is een mooie manier om mijn hoofd leeg te maken. Boek(en) uit? Hup weer aan de slag.

Terug naar de tekentafel

Soms loop je vast in je verhaal. Om hier weer uit te komen is het goed om opnieuw naar je opzet te kijken. Of ga brainstormen door een groot papier te pakken en op te schrijven wat er wel en niet loopt in steekwoorden. Het helpt mij om nieuwe patronen te zien waardoor ik verder kan.

Durf te vragen

Een frisse blik helpt om verder te kunnen. Vraag advies aan collega’s of laat dat wat je al hebt lezen door anderen. Vaak zijn zij instaat om aan te geven waar het vastloopt en kun je in het gesprek met de ander oplossingen verzinnen. Bedenkt dat vragen nooit een zwakte is, maar dat je jezelf de kans geeft om te leren en dus te groeien!

Hou regelmaat

Ik denk dat iedereen wel eens te veel chaos in zijn leven heeft. Soms loopt het nou eenmaal zo. Meestal is dat niet bevorderlijk voor de voorgang van je boek. Blok dus echt een aantal schrijfmomenten in je agenda en ga op een plek zitten waar je prettig kunt werken. Rust en regelmaat werkt.

Niet trekken aan een dood paard

Het kan zijn dat je vast loopt, omdat je gewoon echt op een dood spoor zit. Er zit niets anders op dan dat geweldige personage er uit te halen of dat prachtige idee te laten vallen. Schrijven is schrappen en misschien dat je die prachtige scenes nog eens voor een kortverhaal kunt gebruiken. Personages en ideeën kunnen ballast worden. Weg ermee!

En mijn dip van dit moment? Ik weet hoe het aan te pakken. Het eerste deel van Het antiparadijs wordt nu gelezen door proeflezers. Als zij het terugsturen, ga ik terug naar de tekentafel om vervolgens de verhaallijnen per hoofdstuk uit te schrijven. Veel gedetailleerder dan ik normaal doe, maar nodig voor een slotdeel waarin de personages van twee boeken bij elkaar komen. De pauze gebruik ik om te lezen en na te denken over het plot van een boek dat ik hierna wil schrijven. Ook tijdens een schrijversdip blijf ik met schrijven bezig!

Dit artikel is verschenen in Celtica’s Magazine van september 2020.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.