Woordenlijst Terra 7 boek 1: Het groene kristal

Lijst met namen van mensen, volken, dieren en dingen die voorkomen in Het groene kristal. Mis je nog iets? Laat het mij weten.

naambeschrijving
AardeIs pas een eeuw weer aan het opkrabbelen van de verwoesting door oorlogen en klimaatveranderingen.
Mensen wonen alleen nog op het Noordelijk halfrond op de continenten Europa, Noord-Amerika en Azië.
AfranenMachtigste volk op Terax dat nog steeds gebruik maakt van geavanceerde technologie. Militaristische, patriarchale samenleving waar de Edelen de dienst uit maken. Uiterlijk: zwarte huid, bruine tot honingkleurige ogen, zwart haar.
AfyaAfraanse arts-assistent bij het Zuidelijk Verzet.
Helpt Virginia bij triage tijdens het Afraanse offensief.
Alpha Naam van het ruimteschip van de Aardse wetenschappers. Een XT-15 type middenklasse ruimtevaartuig dat gebruik maakt van de nieuwste ruimtevouw techniek.
AmonBeryl. Zijn moeder heeft een herseninfarct gehad en hij vraagt Dion om hulp.
AnatoolNomaden die leven in de rode woestijn van het zuidelijk continent. Dragen rode doeken waar vrijwel hun gehele lichaam en gezicht door bedekt worden. Uiterlijk: rode huid, zwart haar en bruine ogen.
ArabellaAfraans. Leider van de Zuidpost van het Zuidelijk Verzet.
AracsSpinachtig wezen. Er zijn op Terra 7 diverse soorten, zoals een reuzenarac, roodkaakaracs en angelarac. Sommige zijn zeer giftig.
Arturo’sLomp gebouwd, maar gevaarlijk donkergroen roofdier dat leeft in het oerwoud.
AvaSasjan en vermoedelijk de naam van de moeder van Kyril (hij ziet haar in een droom).
BastaardNakomeling van ouders van 2 verschillende volken, zoals bijvoorbeeld Terrazonees en Afraans bloed.
BalderTerrazoner en lid van de Tirzastam. Jongere broer van Hilda.
BeliaAardling. Achternaam: Park. Geoloog, bioloog en zoöloog. Uiterlijk: Aziatisch (Koreaans). Is 28 jaar.
BertilEen van de laatste afstammelingen van de Ouden. Leider van het Zuidelijk Verzet, daarnaast arts. Partner is Sake. Uiterlijk: Aards Afrikaans, baard, grijs haar, gezet postuur. Is 61 jaar.
BerylsOok wel groenen genoemd, naar hun huidskleur. Uiterlijk: bruin tot donkerblond haar, bruine ogen, mosgroene huid. Beryls hebben gaven. De meest voorkomende is telepathie. Sommige kunnen ook de toekomst voorspellen, beschikken over telekinese, kunnen helen of gedachten manipuleren.
BrankaTerrazone en lid van de Tirzastam.
CajaSoort helm dat de drager blinddoekt en inwerkt op de hersenen, waardoor deze niet na kan denken en moet doen wat een ander zegt.
CandaraGrootste maan van Terra 7.
CharissaBeryl, hogepriester in de Tempel samen met Istvan. Heeft 2 kinderen van Relf. Heeft het teken van Indra en ziet de toekomst. Is 30 jaar oud.
ComKlein communicatiesysteem dat achter het oor gedragen wordt door Aardlingen.
ConradAardling. Achternaam: Johnson. Technologiespecialist. Uiterlijk: Afro-Amerikaans, heeft zijn haar in kleine dreadlocks tot over de schouders. Is 30 jaar.
CykrinEen dier uit het oerwoud dat ook telepathische gaven heeft. Het DNA van dit dier werd gebruikt door de Beryls bij hun genetische manipulatie.
Het speeksel van de cykrin is zeer giftig.
CykringifGiftig groen speeksel van de Cykrin. Het gif wordt gebruikt door priesters in de tempel als een soort proef.
DACSData Analysis and Computing System. Soort kleine computer dat vrijwel alle Aardlingen dragen aan hun linker (of rechter) pols. Door je hand te openen krijg je een scherm te zien.
DagomarKleinste maan van Terra 7.
DarjaTerrazone. Vijfjarige dochter van Tansie en Tycho. Nichtje van Zania.
DionBeryl. Moeder: Nanne, stiefvader: Gabor, broer: Tibor, zus: Nadia. Is de Laban, een soort Messias, van zijn volk en heeft veel sterke gaven. Is 20 jaar oud.
DroomgrasFijngehakt en gedroogd kruid dat Terrazones roken in een pijpje. Heeft een werking die lijkt op Cannabis.
ElenitaBeryl. Lid van Aster, het verzet van de Beryls. Is 25 jaar.
EmonAnatool. Leider van de Westpost van het Zuidelijk Verzet.
EnergiepistoolPistool waarbij je een energiepuls gebruikt om mee te schieten i.p.v. een metalen kogel. Is algemeen gebruik geworden na de energierevolutie op Aarde. Die revolutie maakte ruimtereizen mogelijk, maar ook dit soort dingen omdat energie veel goedkoper werd dan metaal. Het Aardse energiepistool kent een verdovingsstand.
GarbenAnatool. Leider van de Noordpost van het Zuidelijk Verzet.
Githa Terrazone en lid van de Tirzastam.
Hafiz Anatoler. Lid van het Zuidelijk Verzet. Vriend en pleegbroer van Kyril.
HelmerBeryl en lid van Aster. Mist een pink en het topje van zijn ringvinger na een gevecht met een Arturo.
HeraTerrazone. Oma van Zania, moeder van Nanda.
HildaTerrazone. Groot krijger van de Tirzastam.
IboAnatoler. Lid van het Zuidelijk Verzet. Oom van Hafiz en pleegvader van Kyril.
IndraDe zon van Terra 7.
IstvanBeryl. Hogepriester in de Tempel samen met Charissa. Leraar van Dion.
KalliopesIntelligente dieren met een uitstekende reukzin, worden als ‘speurhonden’ door de Afranen ingezet.
KrintoboomFruitboom in het oerwoud. Wordt gekweekt in boomgaarden door de Beryls.
KyrilBastaard, kind van een Sasjan en een Afraan. Lid van het Zuidelijk Verzet. Protegé van Bertil. Uiterlijk: bruine huid, zwart grof krullend haar en grijze ogen. Is 27 jaar oud.
LailaAnatoolse. Lid van het Zuidelijk Verzet. Nicht van Hafiz en vrouw van Kyril.
LikuBeryl. Moeder is Hestia, stiefvader Wald en zusje Calla. Blijkt halfbroer van Dion. Heeft het teken van Indra. Is 15 jaar oud.
LilithZampala en rijdier van Zania.
LuchtschipVeel gebruikt vervoermiddel van de Afranen. Gestolen exemplaren worden gebruikt door het verzet. Is geen vliegtuig, maar verplaatst zich op een door motoren gecreëerde luchtlaag met straalmotoren voor de voorwaartse snelheid. De snelheid is afhankelijk van het terrein. Hoe vlakker, hoe sneller.
MorgansOorspronkelijk, niet menselijk volk van Terax dat in de zeeën leeft. Beschikt over geavanceerde technologie. Zolang de Teraxanen op land blijven is er geen contact en zijn Morgans geen bedreiging. Uiterlijk: een geschubde, blauwe huid, kieuwen, zwemvliezen tussen vingers en tenen, ogen hebben een extra ooglid, beschikken over een sonarzintuig.
NandaTerrazone en moeder van Zania en Tansie.
NardKunstzinnig volk dat vooral in en rond de stad Lina woont op het noordelijk continent. Maken gebruik van technologie. Uiterlijk: gele huid, zwart haar, bruine, Aziatische ogen.
RedbodAardling. Achternaam: Bergman. Is wis- en natuurkundige en leider van de expeditie. Uiterlijk: blond kort haar en blauwe ogen, lang. Is 27 jaar oud.
OudenAfstammelingen van mensen die geen gebruik hebben gemaakt van genetische manipulatie en nog een Aards uiterlijk hebben. Komt bijna niet meer voor op Terax.
OswinBeryl en overleden vriend van Dion.
RegulatiepakAards, metaalkleurig pak dat de temperatuur regelt. Je hebt het dus nooit te koud of te warm. Het past zich aan aan de pasvorm van de drager en is gemaakt van gravalium, een laboratories ontworpen metaalsoort met unieke eigenschappen.
RegulatorKlein apparaatje dat in de nek geplaats wordt bij Aardlingen. Regelt lichamelijke processen, zoals vruchtbaarheid, baardgroei, en immuunsysteem.
RelfBeryl. Is vester van de tempel en daarmee leider van de Beryls. Heeft het teken van Indra. Uiterlijk: grijs haar en baard, bruine ogen, lijkt pure energie uit te stralen. Is 72 jaar oud.
RuimtevouwTechniek waarbij je “vouwen” maakt in de ruimte zodat je sneller van A naar B kunt komen.
SakeNard. Leider van de Oostpost van het Zuidelijk Verzet. Partner van Bertil.
SasjansTerrazones die al als kind opgeleid zijn door de Afranen voor hun elite leger.
SibyllaBeryl. Heeft het teken van Indra. Lid van Aster. Is 35 jaar. Heeft genezende en voorspellende gaven.
SylvanBeryl. Lid van het Zuidelijk Verzet. Neef van Dion.
TabithaZampala, rijdier van Tansie en later van Darja.
TansieTerrazone en oudere zus van Zania. Groot krijger en lid van de Tirzastam. Moeder van Darja, vrouw van Tycho.
TeraxNieuwe naam van Terra 7. Afkorting van Terra six (de Aarde werd niet meegerekend als Terra). Voor de kolonisatie heette de planeet AX65. Bestaat voor 85% uit water en er is een noordelijk- en zuidelijk continent.
Terra 7De 6e en laatste planeet die gekoloniseerd werd door mensen. Voor de kolonisatie heette de planeet AX65. De kolonisten hebben de planeet Terax genoemd. Op Aarde gebruikt men Terra 7.
TerrazonesJagersvolk van vrouwelijke krijgers die op de savanne van het zuidelijk continent van Terra 7 leven. Mannen zijn er onderdanig aan de vrouw, doen huishoudelijke taken en zorgen voor de kinderen. Hebben een witte huid, zwart haar en grijze ogen.
TerryAfraanse en leider van het Noordelijk Verzet.
Tinka’sGrote grazers van de Savanne. Ze lijken op herten, maar hebben geen horens.
TristanZampala, rijdier van Darja en dus nog jong.
TychoTerrazoner. Man van Tansie en vader van Darja.
UriaBeryl. Oma van Dion en moeder van Nanne. Was vester in de tempel voor Relf aan de macht kwam. Is 75 jaar.
UrsusGeheime wapen van de Afranen, genoemd naar een groot sterk dier dat op het noordelijk continent leeft.
VerzetEr is een Noordelijk en Zuidelijk Verzet dat strijd tegen de overheersing door de Afranen. Op het zuidelijk continent heeft het verzet zijn basis in de bergen. Leider is Bertil. Het Noordelijk verzet heeft zijn basis op het noordelijk continent onder de stad Lina. Leider is Terry. Het verzet bestaat uit mensen van verschillende volken, waaronder ook veel bastaarden.
VirginiaAardling. Achternaam: van der Zande. Moeder: Eleanor, vader: Jan. Is arts. Uiterlijk: rood, krullend, lang haar, groene ogen, blanke huid met sproeten. Is 24 jaar oud.
WeefselincubatorAards apparaat waarmee menselijk of dierlijk weefsel wordt nagemaakt om het daarna te vervangen of terug te plaatsen.
Zampala’sRijdieren van de Terrazones. Ze lijken op paarden, maar dan net even anders. Uiterlijk: rood met zwart gestreepte vacht en hebben 2 horens op hun hoofd. Terrazones kiezen als kind een veulen uit waar ze hun hele leven een band mee hebben. Zampala’s worden ongeveer 50 jaar oud.
ZaniaTerrazone en lid van de Tirzastam. Jongere zus van Tansie. Ouders leven niet meer. Favoriete wapen is de vechtstok. Is 23 jaar oud.