Schrijftips: Schrijven met dyslexie

Ja, ook met dyslexie kun je schrijven. Het is een handicap, maar ik gebruik trucs die mij helpen. Hier zet ik ze op een rij:

  1. Zet de pagina op A5 in plaats van A4. Doordat er minder woorden op een pagina staan, is het voor mij overzichtelijker. Ik kan de tekst makkelijker lezen en het beter overzien.
  1. Gebruik een lettertype dat je makkelijk leest. Zet het voldoende groot en gebruik genoeg tussenruimte. Kijk voor tips hier.
    Voor mij werkt Maiandra, maar ik weet dat dit heel persoonlijk is. Probeer het dus gewoon uit. Er zijn heel veel lettertypes en er is er vast wel een die voor jou werkt. Overigens zijn er ook lettertypes speciaal ontwikkeld voor mensen met dyslexie, al is niet bewezen dat dit helpt. Meer hier over lees je hier.
  1. Lees de tekst hardop. Als je hardop leest, ga je anders met de tekst om en dat helpt om fouten op te sporen. Ineens zie je dat er een woord mist of dat er iets anders staat dan je dacht.
  1. Pas de taalregels toe. Een open deur misschien en het geldt natuurlijk voor iedereen die met taal bezig is, maar als je dyslexie hebt, moet je hier extra aandacht aan besteden. Ik zoek veel op en maak dankbaar gebruik van het werkwoord lopen voor de -d of -t. Een goede site met taalregels is die van taaladvies.
  1. Laat je helpen door anderen. Ik kan niet zonder mijn proeflezers of een goede redacteur. Het is voor iedereen belangrijk, maar voor mij helemaal. Dus laat lezen die tekst, want zij zien nou eenmaal taalfouten sneller.

Als laatste: kijk naar wat voor jou werkt. Niemand is hetzelfde en ook dyslexie is er in verschillende gradaties. Maar laat je er niet door tegenhouden als je van schrijven of lezen houdt. En laat je ook niet tegenhouden door mensen die heftig reageren op een taalfout. Ik bedank ze altijd hartelijk voor de hulp.

Bovendien, veel met taal bezig zijn helpt. Je dyslexie gaat er niet door weg en het blijft lastig, maar ik merk dat mijn leesvaardigheid verbeterd is en dat ik minder fouten maak.

Dit artikel is verschenen in Celtica’s Magazine van januari 2020.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.