Schrijftips: de administratie

Mijn derde boek Terra 7 Het antiparadijs vordert goed. Ik heb het eerste deel (het bestaat weer uit drie delen) in concept klaar. Een mooie mijlpaal, maar het betekent voor mij ook dat ik nu toch echt aan de slag moet met wat ik altijd het vervelendst vindt: de administratie.

Een boek is namelijk altijd meer dan zomaar een verhaal; het moet ook kloppen. En om dat voor elkaar te krijgen moet je bijhouden wat er gebeurd. Ik hou verschillende zaken bij:

 1. Kort verslag met perspectieven per hoofdstuk:
  Dit is de basis. Het dient als naslagwerk om snel iets op te zoeken. Omdat ik met wisselende perspectieven werk (ik schrijf derde persoon verleden tijd) helpt het om ook bij te houden vanuit welk karakter ik een deel van het verhaal schrijf. Zo kun je controleren of het personage bepaalde zaken wel weet. En of de lezer ook die informatie heeft.
 1. Tijdsverloop:
  Het is belangrijk om bij te houden hoeveel tijd er verstrijkt in je verhaal. Dat kan het beste in een schema. Let daarbij ook op wat een logisch tijdsverloop is. Zo duurt een reis per voet natuurlijk aanzienlijk langer dan een reis met een gemotoriseerd voertuig. Ook duurt de genezing van de ene verwonding langer dan de andere. Allemaal zaken die je bijhoudt in je schema.
 1. Hints:
  Ik noem ze ook wel draadjes (omdat als je er aan trekt je bij het grotere geheel komt). In je verhaal laat je regelmatig informatie achter die invloed hebben op het verloop van de grotere verhaallijn. Door die bij te houden weet je of je niet teveel of misschien te weinig informatie weggeeft. En het moet natuurlijk wel ergens toe leiden. Een hint geven en er niets mee doen is zonde.
 1. Karakterontwikkeling:
  De personages die je hebt gecreëerd beleven van alles en dat heeft invloed op ze. Door tijdens je verhaal bij te houden wat die invloed is, blijft je karakter actueel en gaan ze leven. Is er een grote teleurstelling geweest, zijn ze verliefd? Al dat soort zaken hebben invloed op hoe ze gaan reageren in bepaalde situaties.
 1. Namen:
  Tijdens het verhaal geef je regelmatig namen aan plaatsen of dingen en dat zijn vaak bijzondere, zeker bij een sciencefiction verhaal. Bijhouden dus, want je wilt niet dat je die namen verkeerd gebruikt of dat namen teveel op elkaar gaan lijken en door elkaar gehaald kunnen worden.

Zoals je ziet is schrijven veel meer dan alleen creatief een verhaal verzinnen. Er zijn auteurs die voordat ze de scenes beschrijven alles al hebben uitgedacht en dus ook de onderdelen die ik hierboven noem. Voor mij werkt dat niet. Ik heb de grote verhaallijnen in mijn hoofd (en soms ook in concept opgeschreven) en begin. Tijdens het schrijfproces gebeurd er dan van alles dat ik niet van te voren had kunnen bedenken. Dat creatieve en onverwachtse heb ik nodig. Voor mij werkt: eerst schrijven, dan de administratie doen om daarna te herschrijven. Want ja, zonder die administratie kan ook ik niet.

Dit artikel is verschenen in Celtica’s Magazine van maart 2020.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.