Persbericht: Missie naar Terra 7 onderweg

Arnhem, 15 februari 2672

Om 11. 55 uur Centraal Europese tijd zijn vier wetenschappers met hun ruimteschip de Alpha vertrokken vanaf ruimtehaven ESS naar de legendarische planeet Terra 7. Het vertrek verliep zonder problemen. De avond voor vertrek spraken we nog met Virginia van der Zande, de enige Nederlandse wetenschapper van de missie.

Dit is je eerste grote ruimtereis en je bent waarschijnlijk een jaar weg. Zenuwachtig?
Niet zenuwachtig, maar ik vindt het wel spannend. We gaan eindelijk doen waar we maanden voor getraind hebben en daar zie ik erg naar uit.

Jullie zijn allemaal nog vrij jong, jij met 24 zelfs de jongste. Was het niet beter geweest als er meer ervaren ruimtereizigers waren meegegaan?
Eigenlijk is dat een beetje vreemd gegaan. Eerst was er kritiek dat een missie naar Terra 7 te veel tijd zou vragen van onze gerenommeerde wetenschappers, nu is er weer kritiek dat wij te jong en onervaren zijn. Feit is dat deze missie voor een groot deel gefinancierd wordt door het YSSP (Youth and Science Space Program) van de Verenigde Aarde. Dat programma heeft tot doel om jonge wetenschappers ervaring op te laten doen in de ruimtevaart. Dat is hard nodig, want 60% van de ruimtereizen wordt gedaan door het leger. Ongeveer 25% is commercieel en maar 5% puur gericht op wetenschap. Ontdekkingsmissie zoals die van ons, zijn nog zeldzamer. En dat terwijl er nog zo veel te ontdekken en te verbeteren valt.

Dat het leger zo belangrijk is, is niet vreemd gezien de dreiging van ruimtepiraterij. Vormt dat ook een gevaar voor jullie missie?
Het is één van de redenen waarom we niet bekend gemaakt hebben in welke richting we gaan zoeken naar Terra 7. En tijdens de eerste paar ruimtesprongen worden we begeleid door een militaire escorte.

Terra 7 is een legende geworden, omdat daar een vreedzame samenleving gevormd zou worden. Wat verwacht jij daar aan te treffen?
Ik hoop natuurlijk dat het ze gelukt is, zeker nu we weten wat voor chaos er ontstaan is op de andere Terra’s. We hebben bijna 5 eeuwen geen contact gehad, dus het is heel spannend. Ook is er weinig informatie bekend over de planeet zelf en inheemse planten en dieren. Er valt dus heel veel te ontdekken.

Veel te ontdekken zeg je. Toch heb ik begrepen dat het niet de bedoeling is dat jullie contact maken met de bewoners. Je bent zelf arts. Kun je onder die voorwaarden wel je werk doen?
Veel van mijn werk doe ik tijdens onze ruimtereis, zoals het uitproberen van nieuwe methodes van botontkalking in de ruimte. Ook werken we met een nieuw prototype kunstmatige zwaartekracht dat nog meer onderzoek behoeft.

Het is jammer dat we niet officieel in contact mogen treden met de bewoners van Terra 7, maar dat is iets anders dan helemaal geen contact. We beginnen met scans en monsters op plekken waar weinig tot geen bewoning is. Als we een beter idee hebben van de samenleving daar, infiltreren we in steden en dorpen om daar onderzoek te doen. Het belangrijkste is dat de bewoners van Terra 7 niet weten wie we zijn en wat we komen doen. Deze missie is echt alleen gericht op onderzoek. Wat is er van het project Terra 7 terecht gekomen? Daar willen we antwoord op. Officieel contact is voor politici in een missie na die van ons.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.